Asperges met Gerookte Zalm en Hollandaisesaus
Asperges met Gerookte Zalm en Hollandaisesaus
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de asperges en zalm:
- 1 kg witte of groene asperges (geschild en houtachtige uiteinden verwijderd)
- 200 g gerookte zalm (in plakjes)
- 1 citroen, in partjes gesneden
- Snufje zout en suiker
- 1 eetlepel boter
Voor de Hollandaisesaus:
- 3 eidooiers
- 150 g ongezouten boter (gesmolten en lauwwarm)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel water
- Zout en peper (naar smaak)
Voor de garnering:
- Verse dille of peterselie
- Extra citroenpartjes
- Versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
1. De asperges koken:
- Breng een grote pan water aan de kook en voeg een snufje zout, suiker en de boter toe.
- Leg de geschilde asperges in het kokende water en kook ze 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork om te testen of ze gaar zijn.
- Haal de asperges voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
2. De Hollandaisesaus bereiden:
- Verwarm een steelpan met een klein laagje water op laag vuur (voor een au bain-marie). Zet een hittebestendige kom op de pan – de bodem mag het water niet raken.
- Klop de eidooiers los met het water en citroensap in de kom. Blijf continu kloppen met een garde tot het mengsel dikker en luchtig wordt.
- Voeg langzaam de gesmolten boter toe, terwijl je blijft kloppen. Zorg dat de saus niet te heet wordt, anders schift hij.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra citroensap.
3. Het gerecht samenstellen:
- Verdeel de witte asperges over borden.
- Leg de plakjes gerookte zalm decoratief naast of bovenop de asperges.
- Druppel de Hollandaisesaus royaal over de asperges.
- Garneer met verse dille, een citroenpartje en wat versgemalen zwarte peper.
4. Serveren:
- Serveer de asperges warm, met de romige saus en zalm als elegant voorgerecht.
- Combineer eventueel met een stukje brood voor extra vulling.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email