Bouillabaisse
Bouillabaisse
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de soep:
- 500 g stevige vis (zoals kabeljauw, heek of zeeduivel)
- 500 g schaal- en schelpdieren (zoals mosselen, garnalen, langoustines)
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- 2 uien, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 venkelknol, in dunne plakjes
- 1 prei, in ringen gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 ml witte wijn
- 1 liter visbouillon
- 1 theelepel saffraandraadjes
- 1 laurierblad
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- Zout en peper, naar smaak
Voor de rouille (optioneel, voor erbij):
- 1 sneetje witbrood, zonder korst
- 1 teentje knoflook
- 1 eidooier
- 100 ml olijfolie
- 1 snufje cayennepeper
- 1 theelepel citroensap
Bereidingswijze:
- Voorbereiden van de soepbasis
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit de uien, knoflook, venkel en prei zachtjes tot ze glazig zijn.
- Voeg de tomaten, laurier, tijm en saffraan toe en bak kort mee.
- Blus af met de witte wijn en laat 5 minuten pruttelen om de alcohol te laten verdampen.
- Visbouillon toevoegen
- Voeg de visbouillon toe en breng de soep op smaak met zout, peper en sinaasappelrasp. Laat de bouillon 20 minuten zachtjes koken om de smaken goed te laten mengen.
- Vis en zeevruchten toevoegen
- Snijd de vis in grove stukken. Voeg eerst de vis toe aan de soep en laat deze ongeveer 5 minuten zachtjes garen.
- Voeg daarna de schaal- en schelpdieren toe en kook tot de schelpen open zijn en de garnalen roze zijn (ongeveer 3-5 minuten).
- Rouille maken (optioneel)
- Week het sneetje brood in wat water en knijp het uit.
- Meng het brood met de knoflook, eidooier, cayennepeper en citroensap in een keukenmachine.
- Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft mixen, tot een gladde, romige saus ontstaat. Serveer de rouille apart bij de soep.
- Serveren
- Schep de bouillabaisse in diepe borden, zorg ervoor dat iedereen wat vis en zeevruchten krijgt. Serveer met knapperig stokbrood en eventueel de rouille
Facebook
Threads
WhatsApp
Email