Chocolade Charlotte
Chocolade Charlotte
Ingrediƫnten voor 6-8 personen:
Voor de buitenkant:
- 24-30 lange vingers (savoiardi)
- 100 ml sterke koffie (afgekoeld)
Voor de chocolademousse:
- 200 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 300 ml slagroom
- 3 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
- 75 g suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
Voor de garnering:
- Slagroom
- Geraspte chocolade of cacaopoeder
- Verse frambozen of aardbeien (optioneel)
Bereidingswijze
1. Voorbereiding
- Vet een springvorm (20 cm) lichtjes in en bekleed de zijkanten met bakpapier.
- Doop de lange vingers snel in de afgekoelde koffie (niet te lang, zodat ze niet te zacht worden). Plaats ze rechtop langs de rand van de springvorm.
2. Chocolademousse maken
- Smelt de pure chocolade au bain-marie (boven een pan met zacht kokend water). Laat iets afkoelen.
- Klop de slagroom tot zachte pieken en zet in de koelkast.
- Klop de eidooiers met de helft van de suiker en het vanille-extract tot een luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed.
- Klop de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken. Voeg geleidelijk de resterende suiker toe en klop tot stijve pieken.
- Spatel de slagroom door het chocolademengsel, gevolgd door de opgeklopte eiwitten. Meng voorzichtig om de luchtigheid te behouden.
3. Charlotte samenstellen
- Giet de chocolademousse in de met lange vingers beklede springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de Charlotte minimaal 4 uur (bij voorkeur een nacht) in de koelkast om stevig te worden.
4. Afwerking
- Verwijder voorzichtig de springvorm en bakpapier.
- Garneer de bovenkant met een toef slagroom, geraspte chocolade of een beetje cacaopoeder. Voeg eventueel verse frambozen of aardbeien toe.
5. Serveren
- Snijd in mooie plakken en serveer direct. Geniet van de luxe en smaakvolle combinatie!
Facebook
Threads
WhatsApp
Email