Coq au Vin
Coq au Vin
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- Voor de kip:
- 1 hele kip (in stukken gesneden) of 4-6 kipdelen
- 150 g spekblokjes (lardons)
- 200 g champignons, in kwarten
- 150 g zilveruitjes (gepeld, vers of uit pot)
- 2 el bloem
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- Zout en peper naar smaak
- Voor de saus:
- 500 ml droge rode wijn
- 250 ml kippenbouillon
- 2 el tomatenpuree
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 1 wortel, in schijfjes
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- Voor garnering:
- Verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze:
- Kip bereiden:
- Kruid de kipstukken met zout en peper en bestuif licht met bloem.
- Verhit de olijfolie en boter in een grote braadpan en bak de kipdelen goudbruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
- Sausbasis maken:
- Voeg de spekblokjes toe aan de pan en bak ze krokant.
- Voeg de champignons en zilveruitjes toe en bak kort mee. Haal alles uit de pan en zet apart.
- Fruit de wortel, bleekselderij en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
- Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut.
- Kip stoven:
- Blus de pan af met rode wijn en voeg de kippenbouillon toe.
- Voeg laurier, tijm en de gebakken kipstukken toe.
- Breng aan de kook, dek af en laat 1,5 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
- Finale samenstellen:
- Voeg de spekblokjes, champignons en zilveruitjes terug in de pan. Laat nog 10-15 minuten sudderen zonder deksel zodat de saus iets indikt.
- Serveren:
- Haal de laurier en tijm eruit. Schep de Coq au Vin in diepe borden.
- Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig brood, aardappelpuree of rijst.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email