Coxinha (Braziliaanse Kipkroketjes)
Coxinha (Braziliaanse Kipkroketjes)
Ingrediënten voor 12-15 stuks:
Voor het deeg:
- 500 ml kippenbouillon
- 250 g bloem
- 2 el boter
- Een snufje zout
Voor de vulling:
- 300 g gekookte kip, fijngesneden of gescheurd
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 el olijfolie
- 2 el fijngehakte peterselie
- Zout en peper naar smaak
Voor het paneren:
- 2 eieren, losgeklopt
- 150 g paneermeel
- Plantaardige olie, voor frituren
Bereidingswijze:
- Vulling bereiden:
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de gekookte kip, tomatenpuree, peterselie, zout en peper toe. Roer goed door en laat 2-3 minuten sudderen.
- Laat de vulling afkoelen.
- Deeg maken:
- Breng de kippenbouillon, boter en zout aan de kook in een pan.
- Voeg de bloem in één keer toe en roer krachtig met een houten lepel tot het deeg samenkomt en van de zijkanten van de pan loslaat.
- Laat het deeg iets afkoelen en kneed het vervolgens tot het soepel is.
- Coxinha vormen:
- Neem een klein stukje deeg (ongeveer een eetlepel) en rol het tot een bal.
- Maak een kuiltje in het midden, vul met een theelepel kipvulling en sluit het deeg. Vorm het in een druppelvorm.
- Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
- Paneren:
- Haal de coxinha door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
- Frituren:
- Verhit plantaardige olie in een diepe pan tot 180°C.
- Frituur de coxinha in kleine porties 3-4 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveren:
- Serveer warm, eventueel met een pittige chilisaus of aioli.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email