Cullen Skink (Schotse Gerookte Vissoep)
Cullen Skink (Schotse Gerookte Vissoep)
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 300 g gerookte schelvisfilet (haddock)
- 500 ml melk
- 500 ml water
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 2 middelgrote aardappelen, geschild en in kleine blokjes
- 2 eetlepels boter
- 1 laurierblad
- 1/2 theelepel witte peper
- Zout naar smaak
- Garnering:
- Verse peterselie, fijngehakt
- Een klontje boter (optioneel)
Bereiding:
- Vis pocheren:
- Leg de gerookte schelvis in een pan en voeg de melk, water en het laurierblad toe.
- Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat de vis 5 minuten pocheren.
- Haal de vis voorzichtig uit de pan, verwijder eventuele graten en vlok het vlees. Bewaar de pocheervloeistof.
- Aromatische basis maken:
- Verhit de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui toe en fruit deze tot hij zacht en glazig is (ongeveer 3 minuten).
- Aardappelen koken:
- Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan met ui en roer goed.
- Giet de pocheervloeistof erbij en breng aan de kook.
- Laat 10-15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen gaar zijn.
- Soep pureren en vis toevoegen:
- Pureer een deel van de soep met een staafmixer of gebruik een lepel om een paar aardappelen te pletten. Dit maakt de soep dikker.
- Voeg de vlokken vis toe en roer voorzichtig door.
- Op smaak brengen:
- Voeg witte peper en zout naar smaak toe.
- Verwarm de soep nog enkele minuten zonder te koken.
- Serveren:
- Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie en eventueel een klontje boter.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email