Dolma (Gevulde Wijnbladeren)
Dolma (Gevulde Wijnbladeren)
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de dolma’s:
- 200 g wijnbladeren (uit een pot of vers, geblancheerd)
- 200 g rijst (bij voorkeur basmati of rondkorrelige rijst)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 tomaat, fijngehakt
- 1 handje verse peterselie, fijngehakt
- 1 handje verse munt, fijngehakt
- 2 el pijnboompitten (optioneel)
- 2 el olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 1 tl kaneel
- 1 tl zout
- 1/2 tl peper
Voor de kookbouillon:
- 500 ml groente- of kippenbouillon
- Sap van 1 citroen
- 2 el olijfolie
Voor de yoghurtsaus (optioneel):
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Voorbereiding van de vulling:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze glazig is.
- Voeg de rijst, tomaat, peterselie, munt, pijnboompitten (indien gebruikt), kaneel, zout en peper toe. Bak dit 2-3 minuten en voeg het citroensap toe. Laat het mengsel iets afkoelen.
- Vullen van de wijnbladeren:
- Spoel de wijnbladeren af om overtollig zout te verwijderen (als je bladeren uit een pot gebruikt).
- Leg een wijnblad plat met de gladde kant naar beneden. Schep 1-2 theelepels van de vulling in het midden van het blad. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad stevig op als een klein pakketje.
- Dolma’s koken:
- Leg een paar ongebruikte wijnbladeren op de bodem van een pan om aanbranden te voorkomen.
- Schik de gevulde bladeren dicht tegen elkaar in de pan, met de naad naar beneden.
- Meng de bouillon, citroensap en olijfolie en giet dit over de dolma’s. Zorg ervoor dat de dolma’s net ondergedompeld zijn.
- Leg een bord bovenop de dolma’s om ze op hun plaats te houden tijdens het koken. Laat het geheel 40-50 minuten op laag vuur sudderen, totdat de rijst gaar is.
- Yoghurtsaus maken (optioneel):
- Meng de Griekse yoghurt met knoflook, citroensap, olijfolie, zout en peper. Serveer de saus koud naast de warme dolma’s.
- Serveren:
- Serveer de dolma’s warm of op kamertemperatuur, gegarneerd met een beetje extra citroensap en peterselie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email