Duitse Pretzels met Obatzda (Beierse Kaasdip)
Duitse Pretzels met Obatzda (Beierse Kaasdip)
Ingrediënten voor 6 pretzels:
Voor de pretzels:
- 500 g bloem
- 7 g droge gist
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 300 ml lauwwarm water
- 2 el plantaardige olie
- 1 liter water
- 3 el baking soda (bicarbonaat)
- Grof zout, voor bestrooien
Voor de Obatzda (kaasdip):
- 150 g camembert, zacht en rijp
- 50 g roomkaas
- 50 g boter, zacht
- 1 kleine rode ui, fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl karwijzaad
- 2 el bier (optioneel, voor authenticiteit)
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: fijngehakte bieslook voor garnering
Bereidingswijze:
- Pretzels bereiden:
- Meng de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom. Voeg het lauwwarme water en olie toe. Kneed tot een glad en elastisch deeg (ongeveer 8-10 minuten).
- Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen, tot het verdubbeld is.
- Pretzels vormen:
- Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lange streng en vorm een pretzel door de uiteinden over elkaar heen te slaan en naar beneden te vouwen.
- Leg de gevormde pretzels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
- Pretzels blancheren:
- Breng 1 liter water aan de kook en voeg de baking soda toe.
- Doop elke pretzel 30 seconden in het sodawater, haal eruit met een schuimspaan en leg terug op de bakplaat.
- Bestrooi met grof zout.
- Pretzels bakken:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak de pretzels 15-18 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen.
- Obatzda maken:
- Prak de camembert en meng met de roomkaas, boter, ui, paprikapoeder, karwijzaad en bier (indien gebruikt). Roer tot een smeuïge dip.
- Breng op smaak met zout en peper. Garneer met bieslook.
- Serveren:
- Serveer de warme pretzels met een kommetje Obatzda.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email