Eendenborst met Kersen-Balsamicosaus
Eendenborst met Kersen-Balsamicosaus
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de eendenborst:
- 4 eendenborstfilets (ca. 200 g per stuk)
- Zout en versgemalen peper
- 1 el olijfolie
- Voor de kersen-balsamicosaus:
- 200 g kersen (vers of diepvries, ontpit)
- 100 ml balsamicoazijn
- 100 ml rode wijn
- 1 el honing
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 el boter (om de saus te binden)
- Zout en peper naar smaak
- Bijgerechten:
- 800 g geroosterde aardappelen
- 400 g gesauteerde asperges
Bereidingswijze:
- Eendenborst voorbereiden:
- Laat de eendenborstfilets 30 minuten op kamertemperatuur komen.
- Snijd de vetkant kruislings in zonder het vlees te raken. Wrijf in met zout en peper.
- Eendenborst bakken:
- Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
- Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in de pan en bak 6-8 minuten tot het vet krokant is.
- Draai de filets om en bak nog 2-3 minuten voor een rosé binnenkant.
- Haal uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
- Kersen-balsamicosaus maken:
- Gebruik dezelfde pan en fruit de sjalot tot glazig.
- Voeg de balsamicoazijn en rode wijn toe en laat inkoken tot ongeveer de helft.
- Voeg de kersen en honing toe en laat nog enkele minuten zachtjes koken.
- Monteer de saus met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
- Bijgerechten klaarmaken:
- Rooster de aardappelen in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 25 minuten op 200°C.
- Sauteer de asperges kort in olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Serveren:
- Snijd de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg ze op een bord.
- Lepel de kersen-balsamicosaus over het vlees.
- Serveer met geroosterde aardappelen en gesauteerde asperges.
- Garneer met verse tijm en enkele kersen voor een verfijnde presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email