Eendenborst met Sinaasappelsaus en Pompoenpuree
Eendenborst met Sinaasappelsaus en Pompoenpuree
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de eendenborst:
- 2 eendenborstfilets (ongeveer 200 g per stuk)
- Zout en versgemalen peper
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 takjes verse tijm
Voor de sinaasappelsaus:
- 2 sinaasappels (sap en rasp)
- 1 eetlepel honing
- 150 ml kippenbouillon
- 50 ml witte wijn of sinaasappellikeur (bijv. Cointreau)
- 1 eetlepel koude boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de pompoenpuree:
- 500 g pompoen (geschild en in blokjes gesneden)
- 2 eetlepels boter
- 100 ml room
- Zout, peper en een snufje nootmuskaat
Garnering:
- Geroosterde babyworteltjes of andere wintergroenten
- Verse tijm
Bereiding:
1. Pompoenpuree maken:
- Kook de pompoenblokjes in gezouten water tot ze gaar zijn (ongeveer 10-12 minuten). Giet ze goed af.
- Pureer de pompoen met een staafmixer of keukenmachine. Voeg de boter en room toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Houd de puree warm terwijl je de rest bereidt.
2. Eendenborst bakken:
- Maak ruitvormige inkepingen in de vetlaag van de eendenborst (niet in het vlees). Kruid beide kanten met zout en peper.
- Leg de eendenborstfilets in een koude koekenpan met de vetkant naar beneden. Zet het vuur middelhoog en bak 6-8 minuten, zodat het vet smelt en de huid krokant wordt.
- Draai de eendenborst om en bak nog 2-3 minuten aan de vleeskant. Voeg de tijm toe en bedruip het vlees met het gesmolten vet.
- Haal de filets uit de pan, dek losjes af met aluminiumfolie en laat 5-10 minuten rusten.
3. Sinaasappelsaus bereiden:
- Giet het overtollige vet uit de pan waarin de eendenborst is gebakken. Voeg het sinaasappelsap, de rasp, honing, kippenbouillon en witte wijn toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat de saus inkoken tot hij licht stroperig is. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- Roer de koude boter door de saus om hem mooi te laten glanzen. Breng op smaak met zout en peper.
4. Serveren:
- Snijd de eendenborst in dunne plakken en verdeel deze over de borden.
- Schep een royale lepel pompoenpuree naast de eend en giet de sinaasappelsaus er subtiel overheen.
- Garneer met geroosterde babyworteltjes en enkele takjes verse tijm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email