Eendenbout Confit met Sinaasappelsaus en Pommes Duchesse
Eendenbout Confit met Sinaasappelsaus en Pommes Duchesse
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de eendenbout confit:
- 4 eendenbouten
- 500 g eendenvet (of zonnebloemolie als alternatief)
- 2 teentjes knoflook (geplet)
- 4 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- Zout en peper naar smaak
Voor de sinaasappelsaus:
- 200 ml versgeperst sinaasappelsap
- 100 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels honing
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 1 eetlepel koude boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de pommes duchesse:
- 800 g kruimige aardappelen (geschild)
- 50 g roomboter (gesmolten)
- 2 eidooiers
- 1 snufje nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Garnering:
- Verse tijm
- Extra sinaasappelrasp
Bereiding:
1. Eendenbout confit bereiden:
- Wrijf de eendenbouten in met zout en peper en laat ze 12 uur marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 140°C.
- Plaats de eendenbouten in een ovenschaal. Bedek ze volledig met eendenvet en voeg de knoflook, tijm en laurier toe.
- Laat de eendenbouten 2,5 tot 3 uur in de oven garen tot het vlees zacht en mals is.
- Haal de bouten uit het vet en leg ze apart. Bak ze voor het serveren in een koekenpan op hoog vuur tot het vel krokant is.
2. Sinaasappelsaus maken:
- Breng het sinaasappelsap, kippenbouillon, honing en sinaasappelrasp aan de kook in een steelpan.
- Laat de saus 10-15 minuten inkoken tot deze licht stroperig is.
- Klop de koude boter door de saus om deze glanzend te maken. Breng op smaak met zout en peper.
3. Pommes duchesse voorbereiden:
- Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet ze af en pureer ze tot een gladde massa.
- Voeg de gesmolten boter, eidooiers, nootmuskaat, zout en peper toe. Meng goed.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit mooie torentjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de pommes duchesse 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot ze goudbruin zijn.
4. Serveren:
- Leg de krokant gebakken eendenbout op het bord.
- Lepel de sinaasappelsaus er royaal overheen.
- Schik de pommes duchesse naast de eendenbout.
- Garneer met verse tijm en een beetje extra sinaasappelrasp voor een feestelijke uitstraling.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email