Fazant met Gekarameliseerde Uien en Madeira-saus
Fazant met Gekarameliseerde Uien en Madeira-saus
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de fazant:
- 2 fazanten (schoongemaakt, met borst en bout intact)
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 2 takjes tijm
- Zout en versgemalen peper
- Voor de gekarameliseerde uien:
- 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
- 2 el boter
- 1 el suiker
- 1 el balsamicoazijn
- Voor de Madeira-saus:
- 1 sjalot, fijngehakt
- 150 ml Madeira-wijn
- 150 ml wildfond
- 1 el tomatenpuree
- 1 el boter (om de saus te binden)
- Zout en peper naar smaak
- Bijgerechten:
- 800 g aardappelpuree
- 400 g geroosterde wortelen en pastinaak
Bereidingswijze:
- Fazant bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Dep de fazanten droog en wrijf ze in met zout, peper en olijfolie.
- Verhit boter in een ovenbestendige braadpan en braad de fazanten rondom goudbruin.
- Voeg tijm toe en zet de pan in de oven. Rooster 25-30 minuten, bedruip regelmatig met het braadvet.
- Gekarameliseerde uien maken:
- Verhit boter in een koekenpan en voeg de uien toe.
- Strooi suiker erover en bak 10-15 minuten op laag vuur tot de uien zacht en goudbruin zijn.
- Voeg balsamicoazijn toe en roer goed door. Zet apart.
- Madeira-saus maken:
- Gebruik dezelfde pan als de fazant en fruit de sjalot in het achtergebleven vet.
- Voeg Madeira-wijn en tomatenpuree toe en laat inkoken tot ongeveer de helft.
- Voeg wildfond toe en laat opnieuw reduceren.
- Monteer de saus met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
- Bijgerechten klaarmaken:
- Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
- Rooster de wortelen en pastinaak in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 25 minuten op 200°C.
- Serveren:
- Snijd de fazant in porties (borst en bout) en leg deze op warme borden.
- Schep de gekarameliseerde uien erop en lepel de Madeira-saus eroverheen.
- Serveer met aardappelpuree en geroosterde groenten.
- Garneer met een takje tijm voor een elegante afwerking.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email