Focaccia met Rozemarijn en Zeezout
Focaccia met Rozemarijn en Zeezout
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 g bloem (type 00 of patentbloem)
- 10 g zout
- 10 g suiker
- 7 g droge gist
- 325 ml lauwwarm water
- 50 ml olijfolie (plus extra voor de topping)
- 2-3 takjes verse rozemarijn
- Grof zeezout (naar smaak)
Bereidingswijze
1. Het deeg maken
- Meng de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom.
- Voeg het lauwwarme water en olijfolie toe. Kneed het mengsel tot een zacht en elastisch deeg (ongeveer 8-10 minuten met de hand of 5 minuten met een mixer met deeghaak).
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een ingevette kom. Dek af met een schone doek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats, tot het in volume is verdubbeld.
2. Deeg vormen
- Vet een bakplaat licht in met olijfolie.
- Druk het gerezen deeg voorzichtig plat en vorm het in een rechthoekige vorm (ongeveer 2-3 cm dik). Leg het op de bakplaat.
- Dek af en laat nog 30 minuten rijzen.
3. Topping toevoegen
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Maak met je vingers diepe kuiltjes in het deeg. Besprenkel royaal met olijfolie, zodat de olie in de kuiltjes zakt.
- Strooi de rozemarijnnaaldjes en het grove zeezout gelijkmatig over het deeg.
4. Bakken
- Bak de focaccia in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, tot het brood goudbruin en licht krokant is.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Besprenkel eventueel met nog een beetje extra olijfolie voor een glanzende afwerking.