Gâteau Basque
Gâteau Basque
Ingrediënten voor 8-10 personen:
Voor het deeg:
- 300 g bloem
- 150 g ongezouten boter (koud, in blokjes)
- 150 g suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eidooiers
- 1 heel ei
- 1 theelepel vanille-extract
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 ml volle melk
- 4 eidooiers
- 100 g suiker
- 40 g maizena
- 1 vanillestokje (of 1 theelepel vanille-extract)
Optioneel voor garnering:
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
1. Het deeg bereiden:
- Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en een snufje zout.
- Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem tot je een kruimelig mengsel hebt.
- Voeg de eidooiers, het hele ei en vanille-extract toe. Kneed kort door tot een samenhangend deeg.
- Verdeel het deeg in twee gelijke stukken, wikkel in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
2. De banketbakkersroom maken:
- Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
- Breng de melk met het vanillestokje (of extract) aan de kook in een pan.
- Klop ondertussen in een kom de eidooiers met suiker licht en romig. Voeg de maizena toe en klop goed door.
- Giet een beetje hete melk bij het eimengsel om te temperen. Giet dit terug in de pan en blijf roeren op laag vuur tot de room dik wordt.
- Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en laat afkoelen met een stukje plasticfolie erop (voorkomt velvorming).
3. De Gâteau Basque samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm van 22-24 cm in.
- Rol één deel van het deeg uit tot een cirkel en bekleed de bodem en randen van de vorm.
- Verdeel de afgekoelde banketbakkersroom gelijkmatig over de bodem.
- Rol het tweede deel van het deeg uit en plaats dit bovenop de vulling. Druk de randen goed aan en snijd overtollig deeg af.
- Maak een kruisvormig patroon bovenop het deeg met een vork of mes en bestrijk met een beetje losgeklopt ei voor een mooie glans.
4. Bakken en serveren:
- Bak de Gâteau Basque in 30-35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de taart volledig afkoelen en bestrooi voor het serveren eventueel met een lichte laag poedersuiker.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email