Gebakken Heilbot met Beurre Noisette en Geroosterde Hazelnoten
Gebakken Heilbot met Beurre Noisette en Geroosterde Hazelnoten
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de heilbot:
- 4 heilbotfilets (ongeveer 150-200 g per stuk, zonder vel)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel roomboter
- Zout en peper naar smaak
Voor de beurre noisette:
- 100 g roomboter (ongezouten)
- 50 g geroosterde hazelnoten (grof gehakt)
- 1 eetlepel citroensap
- Verse peterselie (fijngehakt, voor garnering)
Voor de bijgerecht-puree:
- 500 g knolselderij of pastinaak (geschild en in blokjes)
- 200 ml room
- 2 eetlepels roomboter
- Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Bereiding:
1. Puree bereiden:
- Kook de knolselderij of pastinaak in een pan met gezouten water in ongeveer 10-12 minuten gaar.
- Giet af en pureer met een staafmixer. Voeg de room en roomboter toe en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Houd de puree warm terwijl je de heilbot en saus bereidt.
2. De beurre noisette maken:
- Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur. Laat de boter rustig smelten en vervolgens lichtbruin kleuren. Wacht tot je een nootachtige geur ruikt (dit is beurre noisette).
- Haal de pan van het vuur en roer het citroensap erdoor. Voeg de geroosterde hazelnoten toe en houd warm.
3. De heilbot bakken:
- Dep de heilbotfilets droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Leg de heilbotfilets in de pan en bak 3-4 minuten aan één kant tot ze goudbruin zijn. Draai de filets voorzichtig om en bak nog 2-3 minuten. De vis moet stevig maar sappig zijn.
4. Serveren:
- Schep een mooie quenelle puree op het bord en leg de heilbotfilet ernaast.
- Lepel royaal de beurre noisette met de geroosterde hazelnoten over de heilbot.
- Garneer met fijngehakte peterselie en eventueel wat extra hazelnoten voor een knapperige touch.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email