Gevulde Kalkoen met Cranberrysaus en Geroosterde Groenten
Gevulde Kalkoen met Cranberrysaus en Geroosterde Groenten
Ingrediënten voor 6-8 personen:
Voor de kalkoen:
- 1 hele kalkoen (ongeveer 4-5 kg)
- 50 g boter (op kamertemperatuur)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- 1 citroen (in partjes gesneden)
- 4 teentjes knoflook (gehalveerd)
Voor de vulling:
- 200 g broodkruim of stukjes oud brood
- 100 g kastanjes (voorgekookt en grof gehakt)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 stengels bleekselderij (fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1 eetlepel verse peterselie (fijngehakt)
- 1 theelepel gedroogde salie
- 100 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels boter
Voor de cranberrysaus:
- 200 g verse cranberry’s
- 100 g suiker
- Sap van 1 sinaasappel
- 1 kaneelstokje (optioneel)
Voor de geroosterde groenten:
- 500 g aardappelen (in partjes gesneden)
- 300 g wortels (in stukken gesneden)
- 300 g spruitjes (gehalveerd)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
1. De vulling voorbereiden:
- Smelt 2 eetlepels boter in een pan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij tot ze zacht zijn.
- Voeg het broodkruim, de gehakte kastanjes, peterselie, salie en kippenbouillon toe. Roer goed door tot alles goed gemengd is en laat afkoelen.
2. De kalkoen vullen en kruiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Wrijf de kalkoen in met boter, olijfolie, zout en peper. Vul de buikholte met de vulling, partjes citroen, knoflook, rozemarijn en tijm.
- Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw zodat de vulling op zijn plek blijft.
3. Kalkoen braden:
- Leg de kalkoen in een braadslede. Giet een klein beetje water (ongeveer 200 ml) in de bodem van de braadslede om uitdrogen te voorkomen.
- Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie en braad hem 2,5 tot 3 uur in de oven. Verwijder het folie in het laatste half uur voor een goudbruine korst.
- Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht. Controleer of hij gaar is (de kerntemperatuur moet 75°C zijn).
4. De cranberrysaus maken:
- Combineer de cranberry’s, suiker, sinaasappelsap en het kaneelstokje in een steelpan.
- Breng het aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen tot de cranberry’s openbarsten en de saus dikker wordt. Laat afkoelen.
5. Geroosterde groenten bereiden:
- Meng de aardappelen, wortels en spruitjes met olijfolie, gedroogde tijm, zout en peper.
- Verspreid de groenten op een bakplaat en rooster ze 45-50 minuten in de oven naast de kalkoen tot ze goudbruin en krokant zijn.
6. Serveren:
- Snijd de kalkoen in mooie plakken en serveer met de vulling, cranberrysaus en geroosterde groenten.
- Garneer met verse rozemarijntakjes en wat extra cranberry’s voor een feestelijke presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email