Gevulde Parelhoen met Truffel en Paddenstoelenroomsaus
Gevulde Parelhoen met Truffel en Paddenstoelenroomsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de parelhoen en vulling:
- 1 hele parelhoen (ongeveer 1,2-1,5 kg)
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 g boter
- Zout en peper naar smaak
- 1 takje rozemarijn en tijm (voor in de parelhoen)
Voor de vulling:
- 200 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, kastanjechampignons, fijngehakt)
- 1 kleine ui (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 2 eetlepels truffeltapenade of truffelolie
- 1 sneetje oud brood (verkruimeld)
- 1 ei
- 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
- Zout en peper naar smaak
Voor de paddenstoelenroomsaus:
- 200 g gemengde paddenstoelen (in plakjes)
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 100 ml witte wijn
- 300 ml kippenbouillon
- 150 ml room
- 1 eetlepel truffeltapenade (optioneel)
- 1 eetlepel boter
- Zout en peper naar smaak
Garnering:
- Verse tijm of peterselie
- Geroosterde babyworteltjes en spruitjes
Bereiding:
1. De vulling voorbereiden:
- Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de fijngehakte paddenstoelen toe en bak tot het vocht verdampt is.
- Roer de truffeltapenade, broodkruim en peterselie door het mengsel. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
- Meng het ei erdoor, breng op smaak met zout en peper en zet apart.
2. De parelhoen vullen en braden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vul de binnenkant van de parelhoen met het paddenstoelen-truffelmengsel. Bind de poten van de parelhoen bij elkaar met keukentouw zodat de vulling goed blijft zitten.
- Bestrijk de parelhoen met olijfolie, leg de takjes rozemarijn en tijm erop en breng royaal op smaak met zout en peper.
- Verhit 2 eetlepels boter in een grote ovenvaste pan en bak de parelhoen rondom goudbruin aan.
- Plaats de pan in de oven en braad de parelhoen 45-55 minuten. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
3. De paddenstoelenroomsaus bereiden:
- Smelt de boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook zachtjes.
- Voeg de gesneden paddenstoelen toe en bak tot ze goudbruin zijn.
- Blus af met de witte wijn en laat het geheel 2-3 minuten inkoken.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat verder inkoken tot de saus wat indikt.
- Roer de room en eventueel de truffeltapenade erdoor en breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.
4. Serveren:
- Haal de parelhoen uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
- Snijd de parelhoen in mooie stukken en serveer met de paddenstoelenroomsaus.
- Maak het gerecht af met geroosterde babyworteltjes, spruitjes en verse tijm voor een feestelijke presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email