Griekse Gevulde Tomaten (Yemista)
Griekse Gevulde Tomaten (Yemista)
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gevulde tomaten:
- 4 grote rijpe tomaten
- 150 g rijst (kortkorrelige rijst zoals arborio)
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 courgette, geraspt
- 1 wortel, geraspt
- 50 g rozijnen (optioneel, voor een zoet tintje)
- 1 handje verse peterselie, fijngehakt
- 1 handje verse munt, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 100 ml groentebouillon
- Zout en peper, naar smaak
Voor de topping:
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel olijfolie
Optioneel bijgerecht:
- Geroosterde aardappelen of een frisse Griekse salade
Bereiding:
1. Tomaten uithollen:
- Snijd voorzichtig de bovenkant van elke tomaat af (bewaar de kapjes).
- Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees in een kom. Zet de uitgeholde tomaten opzij in een ovenschaal.
2. De vulling bereiden:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
- Voeg de geraspte wortel en courgette toe en bak 3-4 minuten mee.
- Roer de rijst erdoor en voeg het tomatenvruchtvlees en de groentebouillon toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Laat de vulling 10 minuten zachtjes koken tot de rijst halfgaar is. Roer de gehakte peterselie, munt en rozijnen erdoor.
3. Tomaten vullen:
- Vul de uitgeholde tomaten met het rijstmengsel tot net onder de rand.
- Plaats de kapjes van de tomaten terug op de gevulde tomaten.
- Besprenkel met olijfolie en strooi het paneermeel over de kapjes voor een krokante topping.
4. Bakken:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet de gevulde tomaten in de ovenschaal en besprenkel met wat extra olijfolie. Voeg eventueel wat water of bouillon toe aan de bodem van de schaal.
- Bak de tomaten 40-45 minuten in de oven tot ze zacht zijn en de rijst gaar is.
5. Serveren:
- Serveer de Yemista warm, gegarneerd met extra peterselie. Combineer met geroosterde aardappelen of een frisse Griekse salade.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email