Griekse moussaka
Griekse moussaka
Ingrediënten voor 6 personen:
Voor de aubergine-laag:
- 2-3 aubergines, in plakken van 1 cm gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper, naar smaak
Voor de vleessaus:
- 500 g rundergehakt
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g tomatenblokjes (blik)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel oregano
- 1 laurierblad
- Zout en peper, naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eidooiers
- Nootmuskaat, naar smaak
Extra:
- 50 g geraspte kaas (bijv. Parmezaan of feta)
Bereiding:
1. Aubergines voorbereiden:
- Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze 30 minuten uitlekken op keukenpapier. Dit haalt de bitterheid eruit.
- Spoel ze kort af, dep ze droog en bestrijk met olijfolie.
- Bak de plakken aubergine in een grillpan of oven tot ze zacht en goudbruin zijn (ongeveer 5-7 minuten per kant).
2. De vleessaus maken:
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak rul tot het mooi bruin is.
- Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel, oregano, en het laurierblad erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen tot deze is ingedikt.
3. De béchamelsaus maken:
- Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer goed met een garde voor een gladde roux.
- Giet beetje bij beetje de melk erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
- Laat de saus indikken tot een romige textuur en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Haal de pan van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe en roer de eidooiers erdoor.
4. Moussaka samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een ovenschaal in en leg een laag aubergineplakken op de bodem.
- Schep de vleessaus erover en spreid gelijkmatig uit.
- Bedek met nog een laag aubergines en giet de béchamelsaus erover. Strijk glad en bestrooi met geraspte kaas.
5. Bakken:
- Bak de moussaka in de oven gedurende 40-45 minuten, tot de bovenkant mooi goudbruin is.
- Laat de moussaka 10 minuten rusten voor het serveren, zodat hij beter snijdt.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email