Groene Thee-Dashi Bouillon
Groene Thee-Dashi Bouillon
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 liter water
- 2 theezakjes of 2 theelepels losse groene thee (bij voorkeur Sencha of Gyokuro)
- 10 g kombu (gedroogd zeewier)
- 10 g katsuobushi (bonitovlokken)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel mirin
- Optionele vulling:
- 100 g shiitake of champignons, in dunne plakjes
- 100 g tofu, in blokjes
- Dun gesneden wortel, prei of paksoi
- Rijstnoedels of udon
Bereiding:
- Dashi maken:
- Voeg de kombu toe aan het water en laat 30 minuten weken.
- Zet de pan op middelhoog vuur en verwarm het mengsel tot net onder het kookpunt (niet laten koken).
- Haal de kombu eruit, voeg de katsuobushi toe en laat 5 minuten trekken.
- Zeef de bouillon om de bonitovlokken te verwijderen.
- Groene thee toevoegen:
- Zet de groene thee apart door de theezakjes of losse thee 2 minuten te laten trekken in een klein kommetje met heet water (80°C, niet kokend).
- Voeg de thee toe aan de dashi-bouillon en roer goed door.
- Bouillon op smaak brengen:
- Voeg sojasaus en mirin toe aan de bouillon.
- Proef en pas de smaak aan met extra sojasaus of mirin, indien nodig.
- Optionele vulling koken:
- Voeg de shiitake, tofu, en groenten toe aan de bouillon en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Als je noedels gebruikt, kook deze apart en voeg ze toe vlak voor het serveren.
- Serveren:
- Schep de bouillon in kommen en vul met de vulling naar keuze.
- Garneer met verse koriander, sesamzaadjes of een drupje sesamolie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email