Ham-en-bonensoep met tijm
Ham-en-bonensoep met tijm
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 300 g gekookte ham, in blokjes
- 400 g witte bonen (uit blik, uitgelekt en afgespoeld)
- 1 wortel, in blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 750 ml groentebouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel gedroogde tijm (of 2 takjes verse tijm)
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper, naar smaak
Voor garnering:
- Verse peterselie, fijngehakt
- Knapperig brood of croutons
Bereidingswijze:
1. Basis maken
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de ui, knoflook, wortel en bleekselderij toe en bak deze zachtjes tot ze glazig zijn.
2. Tomatenpuree en kruiden toevoegen
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee om de smaak vrij te laten komen.
- Roer de tijm en het laurierblad door het mengsel.
3. Bouillon en bonen toevoegen
- Giet de bouillon in de pan en voeg de witte bonen toe.
- Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
4. Ham toevoegen
- Voeg de blokjes ham toe en laat de soep nog 5-10 minuten sudderen.
- Verwijder het laurierblad en breng de soep op smaak met zout en peper.
5. Serveren
- Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie.
- Serveer met knapperig brood of croutons voor een complete maaltijd.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email