Heldere Groentebouillon met Kruidenolie
Heldere Groentebouillon met Kruidenolie
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de bouillon:
- 2 wortels, in grove stukken
- 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
- 1 grote ui, ongepeld en doormidden gesneden
- 1 prei, in grove stukken
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 1 handvol peterselie (inclusief stelen)
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 10 zwarte peperkorrels
- 2,5 liter water
- Zout naar smaak
Voor de kruidenolie:
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 1 handvol verse basilicum, peterselie, of koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Bouillon maken:
- Verhit een grote soeppan zonder olie op middelhoog vuur.
- Voeg de ui (met de snijkant naar beneden) toe en rooster deze tot hij donker kleurt, dit geeft de bouillon een diepere smaak.
- Voeg de overige groenten, kruiden, en specerijen toe.
- Giet het water erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 1,5 uur zachtjes sudderen.
- Zeef de bouillon:
- Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek. Breng op smaak met zout.
- Houd de bouillon warm totdat je deze serveert.
- Kruidenolie maken:
- Doe de verse kruiden, knoflook, citroensap en olijfolie in een blender of gebruik een staafmixer. Mix tot een gladde olie.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveren:
- Schep de heldere bouillon in kommen.
- Druppel een beetje kruidenolie over de bouillon voor een verfijnde afwerking.
- Garneer eventueel met een blaadje verse kruiden.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email