Hertenbiefstuk met Blauwe Bessensaus en Aardappelgratin
Hertenbiefstuk met Blauwe Bessensaus en Aardappelgratin
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de hertenbiefstuk:
- 4 hertenbiefstukken (ca. 180 g per stuk)
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- Zout en versgemalen peper
- Voor de blauwe bessensaus:
- 200 g blauwe bessen (vers of diepvries)
- 100 ml rode wijn
- 50 ml wildfond
- 1 el honing
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 el boter (om de saus te binden)
- Zout en peper naar smaak
- Voor de aardappelgratin:
- 800 g vastkokende aardappelen, dun gesneden
- 200 ml room
- 100 ml melk
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 100 g geraspte Gruyère kaas
- Zout en peper naar smaak
- Garnering:
- Verse tijm en enkele blauwe bessen
Bereidingswijze:
- Aardappelgratin bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng room, melk, knoflook, zout en peper in een kom.
- Leg de aardappelschijfjes in een ovenschaal en giet het roommengsel erover. Bestrooi met Gruyère kaas.
- Bak 45-50 minuten tot de bovenkant goudbruin en de aardappelen gaar zijn.
- Hertenbiefstuk bakken:
- Laat de biefstukken 30 minuten op kamertemperatuur komen.
- Verhit olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de biefstukken 2-3 minuten per kant voor een rosé binnenkant.
- Haal uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
- Blauwe bessensaus maken:
- Gebruik dezelfde pan en fruit de sjalot tot glazig.
- Voeg de rode wijn toe en laat inkoken tot de helft.
- Voeg de wildfond, blauwe bessen en honing toe en laat zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt.
- Monteer de saus met boter en breng op smaak met zout en peper.
- Serveren:
- Leg de hertenbiefstukken op warme borden.
- Lepel de blauwe bessensaus eroverheen.
- Serveer met een portie aardappelgratin.
- Garneer met verse tijm en enkele blauwe bessen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email