Hertenbiefstuk met rode wijnsaus
Hertenbiefstuk met rode wijnsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de hertenbiefstuk:
- 4 hertenbiefstukken (ongeveer 150 g per stuk)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel boter
- 1 teentje knoflook, gekneusd
- 1 takje tijm
- Zout en peper, naar smaak
Voor de rode wijnsaus:
- 250 ml rode wijn (bij voorkeur een volle, droge wijn)
- 250 ml runderbouillon
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 eetlepel boter
- 1 theelepel suiker
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 1 theelepel maïzena, opgelost in een beetje water
Voor erbij:
- Gekookte of gebakken aardappelen of aardappelpuree
- Geroosterde groenten zoals wortel, pastinaak, of spruitjes
Bereidingswijze:
1. Rode wijnsaus maken
- Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot zachtjes.
- Voeg de rode wijn, bouillon, suiker, tijm en laurierblad toe en breng aan de kook.
- Laat de saus 15-20 minuten inkoken tot de helft van het volume.
- Verwijder het laurierblad en tijm. Voeg de maïzena-oplossing toe om de saus iets te binden.
- Haal van het vuur en zet apart.
2. Hertenbiefstuk bereiden
- Haal de biefstukken 30 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Wrijf ze in met zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de biefstukken 2-3 minuten per kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte).
- Voeg de boter, knoflook en tijm toe aan de pan en bedruip het vlees met de gesmolten boter.
- Haal de biefstukken uit de pan en laat ze 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
3. Serveren
- Plaats de hertenbiefstuk op een bord en schep de rode wijnsaus erover of serveer apart.
- Serveer met aardappelen en geroosterde groenten.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email