Hertenoester in rode wijnsaus
Hertenoester in rode wijnsaus
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de hertenoester:
- 4 hertenoesters (circa 150 g per stuk)
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- Zout en versgemalen peper
- Voor de rode wijnsaus:
- 1 sjalot, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 250 ml rode wijn (bij voorkeur een volle, droge wijn)
- 200 ml wildfond
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 2 el koude boter (om de saus te binden)
- Bijgerechten:
- 800 g aardappelgratin
- 500 g gestoofde rode kool (met appel)
Bereidingswijze:
- Voorbereiding:
- Haal de hertenoesters een halfuur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 180°C om de aardappelgratin te bakken.
- Hertenoester bereiden:
- Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bestrooi de hertenoesters met zout en peper.
- Bak de hertenoesters 2-3 minuten per kant, zodat ze een mooie bruine korst krijgen. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
- Rode wijnsaus maken:
- Gebruik dezelfde pan waarin het vlees is gebakken (zonder het bakvet weg te gooien).
- Fruit de sjalot en knoflook in het achtergebleven vet tot ze glazig zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met rode wijn en laat inkoken tot de helft.
- Voeg de wildfond, suiker, tijm, en laurier toe en laat de saus zachtjes sudderen tot hij is ingedikt.
- Zeef de saus en monteer met koude boter om deze een glanzende textuur te geven.
- Bijgerechten klaarmaken:
- Plaats de aardappelgratin in de oven en bak volgens de verpakking.
- Verwarm de gestoofde rode kool in een pan.
- Serveren:
- Snijd de hertenoesters in plakjes en leg ze op warme borden.
- Schenk de rode wijnsaus eroverheen.
- Serveer met een portie aardappelgratin en gestoofde rode kool.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email