Hertfilet met Wildsaus en Pastinaakpuree
Hertfilet met Wildsaus en Pastinaakpuree
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de hertfilet:
- 600 g hertfilet (in 2 stukken, op kamertemperatuur)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel roomboter
- 2 takjes verse tijm
- 2 teentjes knoflook (geplet)
- Zout en peper naar smaak
Voor de wildsaus:
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (fijngesneden)
- 150 ml rode wijn
- 250 ml wildfond (of runderfond)
- 2 eetlepels rode bessenjam of cranberrysaus
- 1 eetlepel koude roomboter
- Zout en peper naar smaak
Voor de pastinaakpuree:
- 500 g pastinaak (geschild en in stukken)
- 150 ml room
- 30 g boter
- Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
Voor de garnering:
- 12 babyworteltjes (licht geroosterd)
- Verse tijm
Bereiding:
1. Pastinaakpuree maken:
- Kook de pastinaak in een pan met gezouten water in ongeveer 12-15 minuten gaar.
- Giet de pastinaak af en pureer met een staafmixer of keukenmachine. Voeg de room, boter, zout, peper en een snufje nootmuskaat toe en mix tot een gladde puree.
- Houd de puree warm terwijl je de rest bereidt.
2. Hertfilet bakken:
- Bestrooi de hertfilet met zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de hertfilet rondom goudbruin (ongeveer 2 minuten per kant).
- Voeg de roomboter, tijm en geplette knoflook toe aan de pan. Schep de gesmolten boter over de filet (arrosseren) en bak nog 2-3 minuten, afhankelijk van de gewenste garing (medium-rare is perfect).
- Haal de hertfilet uit de pan en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
3. Wildsaus bereiden:
- Gebruik dezelfde pan waarin je de hertfilet hebt gebakken. Fruit de sjalot en knoflook zachtjes in het achtergebleven bakvet.
- Blus af met de rode wijn en schraap de aanbaksels los. Laat de wijn tot de helft inkoken.
- Voeg de wildfond toe en laat opnieuw inkoken tot de saus dikker wordt.
- Roer de rode bessenjam of cranberrysaus door de saus en breng op smaak met zout en peper.
- Klop tot slot de koude roomboter door de saus voor extra glans en romigheid.
4. Serveren:
- Snijd de hertfilet in mooie plakken en verdeel over de borden.
- Schep een mooie quenelle pastinaakpuree erbij en leg de geroosterde babyworteltjes naast de filet.
- Lepel de wildsaus rondom het vlees en garneer met verse tijm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email