Karamel Appeltaart met Walnoten
Karamel Appeltaart met Walnoten
Ingrediënten voor een springvorm van 22cm:
Voor de korst:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter, in blokjes
- 50 g suiker
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels koud water
Voor de vulling:
- 4-5 middelgrote appels (bij voorkeur stevige rassen zoals Elstar of Jonagold)
- 50 g boter
- 75 g suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel citroensap
- 50 g gehakte walnoten
Voor de karamelsaus:
- 150 g suiker
- 50 ml water
- 100 ml slagroom
- 25 g boter
- Snufje zout (optioneel)
Voor de topping:
- 75 g gehakte walnoten
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze
1. Deeg maken
- Meng de bloem en suiker in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
- Voeg de eidooier en 1 eetlepel koud water toe. Meng snel tot een samenhangend deeg.
- Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Appelvulling voorbereiden
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
- Smelt de boter in een pan, voeg de suiker en kaneel toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Voeg de appelplakjes toe en bak 5-7 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn. Roer de citroensap en gehakte walnoten erdoor. Laat afkoelen.
3. Korst bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak en bekleed de springvorm ermee.
- Prik de bodem in met een vork, bedek met bakpapier en bakbonen, en bak 10 minuten blind.
- Verwijder de bakbonen en bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Laat afkoelen.
4. Karamelsaus maken
- Verwarm de suiker en water in een pan op middelhoog vuur tot de suiker smelt en een amberkleurige karamel vormt.
- Haal van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe (pas op voor spatten).
- Roer de boter en een snufje zout erdoor. Laat afkoelen.
5. Samenstellen en bakken
- Schep de appelvulling in de taartkorst. Giet de karamelsaus eroverheen.
- Meng de gehakte walnoten, suiker en kaneel en strooi dit over de appels.
- Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot de topping goudbruin is.
6. Serveren
- Laat de taart iets afkoelen. Serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email