Kersttrifle met Brownie, Kersen en Mascarponecrème
Kersttrifle met Brownie, Kersen en Mascarponecrème
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de brownies (of gebruik kant-en-klare brownies):
- 150 g pure chocolade (min. 70% cacao)
- 100 g roomboter
- 3 eieren
- 100 g kristalsuiker
- 75 g bloem
- Snufje zout
Voor de kersenlaag:
- 300 g kersen (vers of uit pot, ontpit)
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 2 eetlepels kirsch of sinaasappelsap (optioneel)
Voor de mascarponecrème:
- 250 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de garnering:
- Geraspte pure chocolade
- Verse kersen (met steeltje indien mogelijk)
- Takjes munt (optioneel)
Bereiding:
1. De brownies bakken:
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakvorm (20×20 cm) met bakpapier.
- Smelt de chocolade en roomboter au bain-marie of in de magnetron. Laat iets afkoelen.
- Klop de eieren met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Spatel de gesmolten chocolade erdoor.
- Zeef de bloem en het zout boven het mengsel en spatel voorzichtig door tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownie 20-25 minuten. Laat volledig afkoelen en snijd in kleine blokjes.
2. De kersenlaag voorbereiden:
- Doe de kersen met de suiker en kirsch (of sinaasappelsap) in een steelpan.
- Laat 5-8 minuten zachtjes koken tot de kersen een beetje ingedikt zijn. Laat afkoelen.
3. De mascarponecrème maken:
- Klop de slagroom met de poedersuiker en vanille-extract tot zachte pieken.
- Spatel de mascarpone er voorzichtig doorheen tot een luchtige crème ontstaat.
4. De trifle opbouwen:
- Pak mooie glazen of trifle-kommetjes. Begin met een laagje brownieblokjes op de bodem.
- Schep hier een laagje kersen overheen, gevolgd door een laag mascarponecrème.
- Herhaal de lagen (brownie, kersen, crème) en eindig met een toef mascarponecrème.
5. Garneren en serveren:
- Garneer de bovenkant met geraspte pure chocolade, verse kersen en eventueel een takje munt.
- Zet de trifles 30 minuten in de koelkast om goed door te koelen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email