Klassieke Runderbouillon
Klassieke Runderbouillon
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg runderbotten (bij voorkeur mergpijpjes of schenkels)
- 2 wortelen, in grove stukken
- 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
- 1 grote ui, gehalveerd (met schil voor kleur)
- 3 teentjes knoflook, geplet
- 2 laurierbladen
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 2 takjes peterselie
- 2,5 liter water
- 1 eetlepel tomatenpuree (optioneel, voor een rijkere smaak)
Bereidingswijze:
1. Botten roosteren
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de runderbotten op een bakplaat en rooster deze 30 minuten, totdat ze goudbruin zijn. Dit verdiept de smaak van de bouillon.
2. Groenten voorbereiden
- Voeg de wortelen, bleekselderij, ui en knoflook toe aan de bakplaat en rooster alles nog eens 15 minuten mee.
3. Bouillon koken
- Doe de geroosterde botten en groenten in een grote soeppan.
- Voeg de laurierbladen, peperkorrels, tijm en peterselie toe.
- Giet het water erbij en breng het geheel aan de kook.
4. Langzaam sudderen
- Zet het vuur laag zodra het water kookt. Laat de bouillon 3-4 uur zachtjes sudderen. Schep regelmatig het schuim en overtollig vet van het oppervlak.
5. Bouillon zeven
- Giet de bouillon door een fijne zeef om de vaste bestanddelen te verwijderen.
- Laat de bouillon afkoelen en schep eventueel gestold vet van de bovenkant.
6. Gebruik of bewaren
- Gebruik de bouillon meteen als basis voor een gerecht, of bewaar deze in de koelkast (maximaal 3 dagen) of diepvries (maximaal 3 maanden).
Facebook
Threads
WhatsApp
Email