Krokante Eendenborstsalade met Sinaasappelvinaigrette
Krokante Eendenborstsalade met Sinaasappelvinaigrette
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de eendenborst:
- 2 eendenborstfilets (ongeveer 400 g totaal)
- Zout en peper naar smaak
Voor de sinaasappelvinaigrette:
- Sap van 1 sinaasappel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 theelepel honing
- Zout en peper naar smaak
Voor de salade:
- 100 g gemengde salade (bijvoorbeeld rucola, veldsla en babyspinazie)
- 1 sinaasappel (partjes uitgesneden)
- 1 kleine rode ui (in dunne halve ringen gesneden)
- 30 g walnoten (licht geroosterd)
- Optioneel: granaatappelpitjes ter garnering
Bereiding:
1. Eendenborst bakken:
- Voorbereiden: Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in het vet van de eendenborst (let op dat je niet tot het vlees snijdt). Bestrooi de eendenborstfilets met zout en peper.
- Bakken: Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in een koude koekenpan zonder olie. Verhit de pan op middelhoog vuur en bak de eendenborst 5-7 minuten, tot het vet krokant en goudbruin is.
- Draai de eendenborst om en bak nog 2-3 minuten op de vleeskant. Haal de eendenborst uit de pan en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd de eendenborst in dunne plakjes.
2. De sinaasappelvinaigrette maken:
- Klop in een kommetje het sinaasappelsap, olijfolie, witte wijnazijn en honing goed door elkaar.
- Breng op smaak met zout en peper.
3. Salade samenstellen:
- Verdeel de gemengde salade over de borden.
- Leg de plakjes krokante eendenborst op de salade.
- Garneer met sinaasappelpartjes, rode ui, geroosterde walnoten en eventueel granaatappelpitjes voor een feestelijke touch.
- Druppel de sinaasappelvinaigrette royaal over de salade.