Mapo Tofu
Mapo Tofu
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de tofu en saus:
- 400 g zachte tofu, in blokjes
- 200 g plantaardig gehakt (of champignons fijngehakt, optioneel)
- 2 el plantaardige olie
- 1 el gember, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el Szechuan-peperkorrels, licht geroosterd en fijngehakt
- 2 el Doubanjiang (gefermenteerde bonenpasta)
- 1 el sojasaus
- 1 el Shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
- 1 tl suiker
- 1 tl chilivlokken (pas aan naar smaak)
- 300 ml groentebouillon
- Voor de maïzena-mengsel:
- 1 el maïzena
- 2 el water
- Voor garnering:
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 1 tl geroosterde sesamolie
Bereidingswijze:
- Voorbereiding:
- Snijd de tofu voorzichtig in blokjes en blancheer deze 2 minuten in kokend water. Laat uitlekken en zet apart.
- Smaakbasis maken:
- Verhit de plantaardige olie in een diepe koekenpan of wok. Voeg gember, knoflook en Szechuan-peper toe en bak 1 minuut tot het aromatisch is.
- Voeg Doubanjiang en chilivlokken toe en roerbak nog 1-2 minuten.
- Saus bereiden:
- Voeg het plantaardig gehakt (of champignons) toe en bak tot het lichtbruin is.
- Blus af met Shaoxing rijstwijn en voeg sojasaus, suiker en groentebouillon toe. Laat 3-5 minuten zachtjes koken.
- Tofu toevoegen:
- Voeg de blokjes tofu voorzichtig toe aan de saus. Schep voorzichtig om zodat de tofu niet breekt.
- Saus indikken:
- Meng maïzena en water in een klein kommetje. Voeg dit mengsel toe aan de pan en roer voorzichtig tot de saus dikker wordt.
- Serveren:
- Garneer met lente-uitjes en een drupje geroosterde sesamolie.
- Serveer warm met gestoomde rijst.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email