Noord-Afrikaanse Harira
Noord-Afrikaanse Harira
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 300 g lamsvlees (bij voorkeur schouder), in blokjes
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 2 wortels, in blokjes
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- 1 liter runder- of groentebouillon
- 100 g rode linzen, gewassen
- 150 g gekookte kikkererwten (blik of gedroogd en geweekt)
- 50 g vermicelli of dunne noedels (optioneel)
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Garnering:
- Verse koriander, fijngehakt
- Een schijfje citroen
Bereiding:
- Lamsvlees aanbraden:
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Bak het lamsvlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- Aromaten fruiten:
- Voeg in dezelfde pan de ui, knoflook, bleekselderij en wortel toe.
- Fruit deze 5 minuten tot ze zacht en geurig zijn.
- Specerijen toevoegen:
- Roer de kurkuma, komijn, kaneel, gemberpoeder en paprikapoeder door de groenten.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut mee.
- Soepbasis koken:
- Doe het lamsvlees terug in de pan, samen met de tomatenblokjes en bouillon.
- Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 45 minuten zachtjes koken.
- Linzen en kikkererwten toevoegen:
- Voeg de rode linzen en kikkererwten toe en laat 20 minuten sudderen tot de linzen zacht zijn.
- Noedels koken (optioneel):
- Als je vermicelli gebruikt, voeg deze toe in de laatste 10 minuten van de kooktijd.
- Afwerken:
- Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte koriander erdoor.
- Serveren:
- Schep de soep in kommen en garneer met extra koriander en een schijfje citroen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email