Ossenstaartsoep
Ossenstaartsoep
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de bouillon:
- 1 kg ossenstaart, in stukken
- 1 ui, grof gesneden
- 2 wortels, grof gesneden
- 2 stengels bleekselderij, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, gekneusd
- 2 tomaten, in parten
- 1 prei, in ringen
- 2 liter water
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 4 takjes peterselie
- 5 zwarte peperkorrels
- Zout, naar smaak
Voor de soep:
- 2 wortels, in kleine blokjes
- 1 prei, in ringen
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem (optioneel, voor een gebonden soep)
- 1 eetlepel boter of olie
- Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering
Bereidingswijze:
Bouillon maken
- Ossenstaart aanbraden:
- Verhit een grote soeppan en braad de ossenstaart aan tot deze goudbruin is. Haal uit de pan en zet apart.
- Groenten aanbakken:
- Voeg de ui, wortels, bleekselderij, knoflook, tomaten en prei toe aan de pan. Bak ze 5-7 minuten tot ze licht gekarameliseerd zijn.
- Bouillon trekken:
- Doe de ossenstaart terug in de pan en voeg water toe tot alles onderstaat (ongeveer 2 liter). Voeg laurier, tijm, peterselie, peperkorrels en zout toe.
- Breng aan de kook, schuim het oppervlak af en laat vervolgens 3-4 uur zachtjes pruttelen. Hoe langer, hoe beter de smaak.
- Zeef de bouillon:
- Haal de ossenstaart uit de soep en laat afkoelen.
- Zeef de bouillon en gooi de groenten weg. Ontvet de bouillon door deze te laten afkoelen en het vet van de bovenkant te scheppen.
- Vlees bereiden:
- Pluk het vlees van de ossenstaart en zet apart.
De soep afmaken
- Groenten en tomatenpuree bakken:
- Verhit boter of olie in een pan. Voeg de blokjes wortel, prei en bleekselderij toe en bak 5 minuten.
- Roer de tomatenpuree en bloem erdoor (indien gebruikt) en bak kort mee.
- Bouillon toevoegen:
- Voeg de gezeefde bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
- Vlees toevoegen:
- Voeg het geplukte vlees toe aan de soep en verwarm nog 5 minuten.
Serveren
- Schep de soep in diepe borden of kommen.
- Garneer met verse peterselie en serveer met een stuk knapperig brood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email