Paddenstoelenrisotto met Parmezaan en Geroosterde Tijm
Paddenstoelenrisotto met Parmezaan en Geroosterde Tijm
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de risotto:
- 300 g risottorijst (Arborio of Carnaroli)
- 1 liter groentebouillon (warm)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 150 ml droge witte wijn
- 300 g gemengde paddenstoelen (bijv. shiitake, kastanjechampignons, oesterzwammen)
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de geroosterde tijm:
- 4-5 takjes verse tijm
- 1 eetlepel olijfolie
Garnering:
- Extra Parmezaanse kaas (geschaafd)
- Verse tijm
- Een scheutje olijfolie
Bereiding:
1. Geroosterde tijm voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Leg de takjes tijm op een bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie.
- Rooster de tijm 5-7 minuten in de oven tot deze krokant is. Zet apart voor garnering.
2. Paddenstoelen bakken:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op middelhoog vuur goudbruin.
- Voeg een beetje zout en peper toe en zet apart. Bewaar enkele mooie paddenstoelen voor de garnering.
3. Risotto bereiden:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze glazig zijn.
- Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 2 minuten, tot de korrels licht glazig worden.
- Blus af met de witte wijn en roer tot de wijn volledig is opgenomen.
- Voeg een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Herhaal dit proces beetje bij beetje (ongeveer 18-20 minuten) tot de rijst gaar is maar nog een lichte bite heeft.
4. Risotto afmaken:
- Roer de gebakken paddenstoelen, boter en geraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Proef en breng op smaak met zout en peper.
- Laat de risotto 1-2 minuten rusten zodat hij extra romig wordt.
5. Serveren:
- Schep de risotto op borden of in diepe kommen.
- Garneer met de apart gehouden gebakken paddenstoelen, krokante geroosterde tijm en extra geschaafde Parmezaanse kaas.
- Besprenkel met een scheutje olijfolie en wat verse tijmblaadjes voor een feestelijke afwerking.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email