Paddenstoelentruffelsoep
Paddenstoelentruffelsoep
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 500 g gemengde paddenstoelen (bijv. kastanjechampignons, shiitake, oesterzwammen)
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 takje tijm
- 750 ml groentebouillon
- 100 ml slagroom (optioneel voor extra romigheid)
- 2 eetlepels boter of olijfolie
- 1 eetlepel bloem (voor binding)
- 1 theelepel truffelolie (of meer naar smaak)
- Zout en peper naar smaak
- Garnering: verse peterselie en croutons (optioneel)
Bereiding:
- Voorbereiden van de paddenstoelen:
- Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier (niet onder water spoelen).
- Snijd ze in stukken.
- Aromatische basis maken:
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit de boter of olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.
- Paddenstoelen bakken:
- Voeg de paddenstoelen toe aan de pan en bak ze op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gebruind zijn.
- Voeg het takje tijm toe en bak 2 minuten mee.
- Soepbasis maken:
- Strooi de bloem over de paddenstoelen en roer goed door om een roux te maken. Dit helpt de soep te binden.
- Voeg de groentebouillon geleidelijk toe terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
- Breng het geheel aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Blenden en afwerken:
- Verwijder het takje tijm.
- Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Wil je een grove textuur? Pureer dan slechts de helft van de soep.
- Roer de slagroom (optioneel) en de truffelolie door de soep.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Serveren:
- Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie en eventueel croutons.
- Voeg nog een paar druppels truffelolie toe voor extra aroma.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email