Patrijs in Bladerdeeg met Champignons
Patrijs in Bladerdeeg met Champignons
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de patrijs:
- 4 patrijsfilets
- 2 el olijfolie
- 1 el boter
- Zout en versgemalen peper
- Voor de champignonvulling:
- 200 g champignons, fijngehakt
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 el boter
- 2 el roomkaas of crème fraîche
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Voor het bladerdeeg:
- 4 vellen bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt (voor het bestrijken)
- Voor de Madeira-saus:
- 100 ml Madeira-wijn
- 100 ml wildfond
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 tl tomatenpuree
- 1 el boter (om de saus te binden)
- Bijgerechten:
- 800 g aardappelpuree
- 400 g geroosterde groenten (wortelen, pastinaak, spruitjes)
Bereidingswijze:
- Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Dep de patrijsfilets droog en wrijf in met zout en peper.
- Patrijs bakken:
- Verhit olijfolie en boter in een koekenpan.
- Bak de patrijsfilets 2 minuten per kant op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en laat afkoelen.
- Champignonvulling maken:
- Smelt boter in een koekenpan en fruit sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de champignons toe en bak tot het vocht is verdampt.
- Roer de roomkaas of crème fraîche en peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
- Bladerdeeg vullen:
- Leg een patrijsfilet op een vel bladerdeeg. Schep een lepel champignonvulling bovenop.
- Vouw het bladerdeeg dicht als een pakketje en druk de randen goed aan.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei.
- Bakken:
- Leg de bladerdeegpakketjes op een bakplaat met bakpapier.
- Bak 20-25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.
- Madeira-saus maken:
- Fruit de sjalot in een pan tot glazig.
- Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met Madeira-wijn en voeg de wildfond toe.
- Laat inkoken tot de helft en monteer met een klontje boter.
- Bijgerechten klaarmaken:
- Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
- Rooster de groenten in de oven met olijfolie, zout en peper op 200°C gedurende 25 minuten.
- Serveren:
- Leg de bladerdeegpakketjes op borden.
- Lepel de Madeira-saus eromheen.
- Serveer met aardappelpuree en geroosterde groenten.
- Garneer met verse peterselie voor een elegante afwerking.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email