Pistache en Rozenwater Baklava
Pistache en Rozenwater Baklava
Ingrediënten voor 22n bakvorm van 20x30cm:
Voor de baklava:
- 300 g filodeeg (vers of diepvries, ontdooid)
- 200 g ongezouten boter, gesmolten
- 250 g pistachenoten, fijngehakt
Voor de siroop:
- 200 g suiker
- 200 ml water
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels rozenwater
- 1 eetlepel citroensap
Voor de garnering:
- Extra gehakte pistachenoten
- Gedroogde rozenblaadjes (optioneel)
Bereidingswijze
1. Oven voorverwarmen
- Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Bakvorm voorbereiden
- Vet de bakvorm in met een beetje gesmolten boter.
- Snijd het filodeeg op maat van de bakvorm.
3. Baklava opbouwen
- Leg één vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met gesmolten boter. Herhaal dit met 7-8 vellen filodeeg.
- Strooi een gelijkmatige laag gehakte pistachenoten over het deeg.
- Leg opnieuw 7-8 lagen filodeeg, elk bestreken met boter. Herhaal het proces tot de pistachenoten en filodeeg op zijn, eindigend met een laag filodeeg.
- Snijd de baklava met een scherp mes in ruiten of vierkanten.
4. Bakken
- Bak de baklava 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is.
5. Siroop maken
- Verwarm in een pan het water en de suiker op middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.
- Voeg het honing, rozenwater en citroensap toe. Laat de siroop 5-7 minuten zachtjes koken. Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
6. Siroop toevoegen
- Giet de lauwwarme siroop gelijkmatig over de warme baklava zodra deze uit de oven komt. Laat de siroop volledig intrekken (minimaal 2 uur).
7. Serveren
- Garneer de baklava met extra gehakte pistachenoten en eventueel gedroogde rozenblaadjes. Serveer op kamertemperatuur.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email