Provençaalse groentesoep (Soupe au Pistou)
Provençaalse groentesoep (Soupe au Pistou)
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de soep:
- 2 middelgrote courgettes (in blokjes)
- 2 wortels (in kleine blokjes)
- 150 g sperziebonen (in stukjes van 2-3 cm)
- 1 blik witte bonen (400 g, uitgelekt en afgespoeld)
- 2 aardappelen (geschild en in blokjes)
- 2 rijpe tomaten (in blokjes, ontveld indien gewenst)
- 1 prei (in ringen)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1,5 liter groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Voor de pistou-saus:
- 1 bosje verse basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- Optioneel: 1 kleine tomaat, zonder vel, voor extra smaak
Bereiding:
- De soep bereiden:
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de prei, wortels en aardappel toe en bak 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg de courgette, sperziebonen en tomatenblokjes toe en roer goed door.
- Bouillon toevoegen:
- Giet de groentebouillon bij de groenten en breng aan de kook.
- Laat de soep ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn.
- Witte bonen toevoegen:
- Voeg de witte bonen toe en laat de soep nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Pistou maken:
- Doe de basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of vijzel. Maal tot een gladde saus. Voeg eventueel de kleine tomaat toe voor extra frisheid.
- Serveren:
- Schep de soep in kommen en voeg een royale lepel pistou toe bovenop.
- Serveer met knapperig brood of een snee stokbrood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email