Risotto met Asperges en Parmezaanse Kaas
Risotto met Asperges en Parmezaanse Kaas
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 300 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio)
- 1 bos groene asperges (ca. 300 g)
- 1 sjalotje, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon (warm)
- 100 ml droge witte wijn
- 50 g boter
- 60 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper, naar smaak
- Verse peterselie of basilicum, voor garnering
- Optioneel: citroenrasp voor een frisse touch
Bereiding:
1. Asperges voorbereiden:
- Snijd het harde uiteinde van de asperges af en snijd ze in stukken van ca. 3 cm.
- Kook de asperges 2-3 minuten in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Spoel ze kort af met koud water om het garingsproces te stoppen. Bewaar de punten apart voor garnering.
2. Risotto bereiden:
- Verhit de olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur.
- Fruit het sjalotje en de knoflook 2-3 minuten tot ze zacht zijn.
- Voeg de risottorijst toe en bak 2 minuten mee tot de korrels glazig zijn.
3. Wijn en bouillon toevoegen:
- Blus de rijst af met de witte wijn en roer goed door. Laat de wijn verdampen.
- Voeg de bouillon beetje bij beetje toe (een soeplepel per keer) en blijf regelmatig roeren. Wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voordat je meer toevoegt. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
4. Asperges toevoegen:
- Roer de aspergestukken (behalve de punten) door de risotto in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
- Voeg op het einde de boter en Parmezaanse kaas toe en roer tot de risotto romig is. Breng op smaak met zout en peper.
5. Serveren:
- Verdeel de risotto over de borden. Garneer met de aspergepunten, extra Parmezaanse kaas en verse peterselie of basilicum.
- Voeg optioneel wat citroenrasp toe voor een frisse toets.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email