Rokerige Tomatensoep met Chipotle
Rokerige Tomatensoep met Chipotle
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg rijpe tomaten (in grove stukken gesneden)
- 1 blik gepelde tomaten (400 g)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1-2 chipotlepepers (uit blik of gedroogd, afhankelijk van je pittigheid)
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 750 ml groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- Zout en peper, naar smaak
- Optioneel: Een scheutje room of kokosmelk voor garnering
- Verse basilicum of peterselie voor afwerking
- Geroosterd brood als bijgerecht
Bereiding:
- Tomaten roosteren:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel de tomaten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, zout en peper. Rooster de tomaten 20-25 minuten, tot ze licht gekarameliseerd zijn.
- Ui en knoflook bakken:
- Verhit een soeppan met olijfolie op middelhoog vuur.
- Fruit de ui 3-4 minuten tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.
- Chipotle en specerijen toevoegen:
- Voeg de chipotlepepers (gehakt) en het gerookte paprikapoeder toe. Bak 1 minuut mee om de smaken vrij te laten komen.
- Soepbasis maken:
- Doe de geroosterde tomaten samen met de gepelde tomaten en groentebouillon in de pan.
- Voeg suiker toe (dit neutraliseert het zuur van de tomaten). Breng aan de kook en laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
- Pureren:
- Haal de soep van het vuur en pureer glad met een staafmixer of blender. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveren:
- Schenk de soep in kommen, garneer met een swirl room of kokosmelk en verse kruiden.
- Serveer met knapperig geroosterd brood voor de ultieme combinatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email