Russische Sjtsji (Koolsoep)
Russische Sjtsji (Koolsoep)
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 eetlepels boter of olie
- 1 middelgrote ui, fijngesneden
- 1 wortel, in plakjes of geraspt
- 2 aardappelen, in blokjes
- 300 g witte kool, fijngesneden
- 1,5 liter runderbouillon (of groentebouillon voor een vegetarische versie)
- 300 g rundvlees (optioneel), in stukjes
- 2 tomaten, gepeld en in stukjes, of 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Verse dille, fijngehakt (voor garnering)
- Crème fraîche of zure room (voor serveren)
Bereidingswijze
- Vlees en bouillon voorbereiden (optioneel)
Als je vlees gebruikt, kook het dan eerst in de bouillon tot het mals is (ongeveer 1-1,5 uur). Schep het vlees uit de bouillon en zet apart. Gebruik de bouillon als basis voor de soep. - Groenten aanfruiten
Verhit de boter of olie in een grote soeppan. Bak de ui en wortel tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. - Kool en aardappelen toevoegen
Voeg de fijngesneden kool en blokjes aardappel toe aan de pan. Roer goed en bak nog 5 minuten mee. - Bouillon en tomaten toevoegen
Voeg de bouillon, tomaten, en laurierblad toe. Breng aan de kook en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn. - Kruiden en vlees toevoegen
Voeg de knoflook, zout, peper en het gekookte vlees toe aan de soep. Laat nog 5-10 minuten pruttelen om de smaken te mengen. - Serveren
Schep de soep in kommen, garneer met verse dille, en voeg een lepel crème fraîche of zure room toe. Serveer met een stuk donker roggebrood.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email