Sachertorte
Sachertorte
Ingrediënten voor 1 taart:
Voor de cake:
- 140 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 140 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 100 g poedersuiker
- 6 eieren, gesplitst in eiwitten en eidooiers
- 110 g kristalsuiker
- 140 g bloem (gezeefd)
Voor de vulling:
- 200 g abrikozenjam
Voor de chocoladetopping:
- 150 g pure chocolade
- 150 ml slagroom
Voor serveren:
- Slagroom zonder suiker (optioneel)
Bereidingswijze
1. De chocoladecake bakken:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een ronde bakvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in.
- Smelt de pure chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron. Laat iets afkoelen.
- Klop de boter met de poedersuiker romig in een kom. Voeg de eidooiers één voor één toe en meng goed.
- Voeg de gesmolten chocolade toe aan het botermengsel en meng tot een glad geheel.
- Klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe tot je stevige, glanzende pieken hebt.
- Spatel voorzichtig een derde van de eiwitten door het chocolademengsel om het luchtig te maken. Voeg de rest van de eiwitten toe en spatel dit voorzichtig door.
- Zeef de bloem boven het beslag en spatel het erdoorheen.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 45-50 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat de cake volledig afkoelen.
2. De abrikozenvulling:
- Verwarm de abrikozenjam in een steelpan tot het vloeibaar is. Zeef de jam om klontjes te verwijderen.
- Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste laag met een royale hoeveelheid abrikozenjam en leg de bovenste laag er weer op.
- Bestrijk ook de bovenkant en de zijkanten van de taart met een dunne laag jam. Laat kort opstijven.
3. De chocoladetopping maken:
- Hak de chocolade fijn.
- Verwarm de slagroom in een steelpan tot deze heet is, maar niet kookt. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat 2-3 minuten staan.
- Roer tot je een gladde, glanzende ganache hebt. Laat de ganache iets afkoelen zodat deze dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar is.
- Giet de ganache over de taart en strijk glad met een paletmes. Zorg ervoor dat de zijkanten ook mooi bedekt zijn.
4. Serveren:
-
- Laat de Sachertorte minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
- Serveer de taart met een toef ongezoete slagroom voor de klassieke Oostenrijkse ervaring
Facebook
Threads
WhatsApp
Email