Sachertorte

Sachertorte

Sachertorte

Ingrediënten voor 1 taart:

Voor de cake:

  • 140 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 140 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g poedersuiker
  • 6 eieren, gesplitst in eiwitten en eidooiers
  • 110 g kristalsuiker
  • 140 g bloem (gezeefd)

Voor de vulling:

  • 200 g abrikozenjam

Voor de chocoladetopping:

  • 150 g pure chocolade
  • 150 ml slagroom

Voor serveren:

  • Slagroom zonder suiker (optioneel)

Bereidingswijze

1. De chocoladecake bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een ronde bakvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in.
  2. Smelt de pure chocolade au bain-marie of in korte intervallen in de magnetron. Laat iets afkoelen.
  3. Klop de boter met de poedersuiker romig in een kom. Voeg de eidooiers één voor één toe en meng goed.
  4. Voeg de gesmolten chocolade toe aan het botermengsel en meng tot een glad geheel.
  5. Klop in een aparte kom de eiwitten stijf en voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe tot je stevige, glanzende pieken hebt.
  6. Spatel voorzichtig een derde van de eiwitten door het chocolademengsel om het luchtig te maken. Voeg de rest van de eiwitten toe en spatel dit voorzichtig door.
  7. Zeef de bloem boven het beslag en spatel het erdoorheen.
  8. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake 45-50 minuten tot een prikker er schoon uitkomt. Laat de cake volledig afkoelen.

2. De abrikozenvulling:

  1. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan tot het vloeibaar is. Zeef de jam om klontjes te verwijderen.
  2. Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden. Bestrijk de onderste laag met een royale hoeveelheid abrikozenjam en leg de bovenste laag er weer op.
  3. Bestrijk ook de bovenkant en de zijkanten van de taart met een dunne laag jam. Laat kort opstijven.

3. De chocoladetopping maken:

  1. Hak de chocolade fijn.
  2. Verwarm de slagroom in een steelpan tot deze heet is, maar niet kookt. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat 2-3 minuten staan.
  3. Roer tot je een gladde, glanzende ganache hebt. Laat de ganache iets afkoelen zodat deze dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar is.
  4. Giet de ganache over de taart en strijk glad met een paletmes. Zorg ervoor dat de zijkanten ook mooi bedekt zijn.

4. Serveren:

    • Laat de Sachertorte minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
    • Serveer de taart met een toef ongezoete slagroom voor de klassieke Oostenrijkse ervaring


Facebook

Threads

WhatsApp

Email