Sinaasappel Ricottataart
Sinaasappel Ricottataart
Ingrediënten voor 8-10 porties:
Voor de korst:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter, in blokjes gesneden
- 50 g suiker
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels koud water
Voor de vulling:
- 400 g ricotta
- 100 g suiker
- 3 eieren
- Sap en zeste van 1 grote sinaasappel
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels bloem of maïzena
- Optioneel: een scheutje sinaasappellikeur
Voor de garnering:
- Poedersuiker
- Extra sinaasappelschilletjes of plakjes sinaasappel
Bereidingswijze
1. Deeg voor de korst maken
- Meng in een kom de bloem en suiker. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
- Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels koud water toe. Meng tot een samenhangend deeg ontstaat. Vorm een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Deeg uitrollen en bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm (22 cm) in en bekleed deze met bakpapier.
- Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak en bekleed de taartvorm ermee. Prik de bodem in met een vork.
- Bak de bodem blind (met bakpapier en bakbonen) gedurende 10 minuten. Verwijder de bakbonen en bak nog 5 minuten.
3. Ricottavulling maken
- Klop de ricotta met de suiker in een kom tot een glad mengsel.
- Voeg de eieren een voor een toe en meng goed. Voeg vervolgens de sinaasappelzeste, sinaasappelsap, vanille-extract, bloem of maïzena en optioneel de sinaasappellikeur toe. Roer tot een gladde vulling.
4. Taart bakken
- Giet de ricottavulling in de voorgebakken taartbodem. Strijk de bovenkant glad.
- Bak de taart 35-40 minuten in de oven, of tot de vulling stevig is en licht goudbruin kleurt. Laat volledig afkoelen op een rooster.
5. Serveren
- Bestrooi de taart met poedersuiker en garneer met sinaasappelschilletjes of plakjes sinaasappel.
- Serveer bij voorkeur koud of op kamertemperatuur.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email