Spaanse Fabada
Spaanse Fabada
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 g droge witte bonen (zoals fabes of cannellinibonen), geweekt in water (minimaal 8 uur)
- 1 chorizoworst, in dikke plakken
- 100 g serranoham of spek, in blokjes
- 1 bloedworst (morcilla), in dikke plakken
- 1 grote ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel paprikapoeder (bij voorkeur gerookte paprika, pimentón)
- 1 snufje saffraan, geweekt in een klein beetje warm water
- 1 liter runder- of groentebouillon
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Voorbereiding bonen
Spoel de geweekte bonen goed af en zet ze apart. - Basis maken
Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn. - Vlees toevoegen
Voeg de chorizo, serranoham en bloedworst toe aan de pan. Bak deze kort mee tot het vlees begint te kleuren. - Specerijen en bouillon
Roer de paprikapoeder en het saffraanwater door het mengsel. Voeg vervolgens de bonen, bouillon en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook. - Lange, langzame bereiding
Zet het vuur laag en laat de Fabada ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de bonen gaar zijn. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe. - Op smaak brengen
Proef de stoofpot en voeg zout en peper naar smaak toe. - Serveren
Serveer de Fabada in diepe borden of kommen, met eventueel een stuk knapperig brood erbij.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email