Speculaas Cheesecake
Speculaas Cheesecake
Ingrediënten voor 8-10 personen:
Voor de bodem:
- 250 g speculaas koekjes
- 100 g ongezouten boter (gesmolten)
Voor de vulling:
- 500 g roomkaas (op kamertemperatuur)
- 200 ml slagroom (koud)
- 100 g suiker
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de topping:
- 4-5 speculaas koekjes (verkruimeld)
- 2 eetlepels karamelsaus (optioneel)
- Poedersuiker voor afwerking
Bereidingswijze
1. De speculaasbodem maken:
- Verkruimel de speculaas koekjes fijn met een keukenmachine of deegroller.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter tot een nat, zandachtig mengsel.
- Druk het koekmengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm (20-22 cm).
- Zet de bodem 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
2. De cheesecakevulling bereiden:
- Klop de roomkaas in een grote kom glad met een mixer. Voeg de suiker en speculaaskruiden toe en mix goed door.
- Voeg één voor één de eieren toe en mix tot alles goed is opgenomen.
- Giet de koude slagroom erbij en voeg het vanille-extract toe. Mix op lage snelheid tot een luchtig, romig mengsel.
3. Cheesecake bakken:
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Giet het roomkaasmengsel op de speculaasbodem en strijk glad met een spatel.
- Bak de cheesecake in de voorverwarmde oven gedurende 50-60 minuten. De randen moeten stevig zijn, maar het midden mag nog iets wiebelen.
- Laat de cheesecake 1 uur afkoelen in de oven met de deur op een kier. Daarna verder laten afkoelen op kamertemperatuur. Zet hem vervolgens minimaal 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast.
4. De cheesecake afwerken:
- Bestrooi de bovenkant van de cheesecake met verkruimelde speculaas koekjes.
- Druppel karamelsaus over de bovenkant voor extra smaak en een feestelijke afwerking.
- Voeg eventueel een klein laagje poedersuiker toe voor een winterse touch.
5. Serveren:
- Haal de cheesecake voorzichtig uit de springvorm en snijd in mooie punten.
- Serveer de cheesecake gekoeld, eventueel met een extra toef slagroom erbij.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email