Stifado (Griekse rundvleesstoofpot)
Stifado (Griekse rundvleesstoofpot)
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 800 g rundvlees (stoofvlees, in blokjes gesneden)
- 500 g zilveruitjes of kleine sjalotten, gepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 g tomatenblokjes (blik)
- 200 ml rode wijn
- 200 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- Zout en peper, naar smaak
- Verse peterselie, voor garnering
Voor erbij:
- Knapperig brood, rijst of orzo
Bereiding:
1. Vlees aanbraden:
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
- Bestrooi het rundvlees met zout en peper. Bak het vlees in porties aan tot het mooi bruin is. Haal het uit de pan en zet apart.
2. Aromaten bakken:
- Voeg in dezelfde pan de gesnipperde ui toe en bak deze 5 minuten tot ze glazig zijn.
- Doe de knoflook en de zilveruitjes erbij en bak nog 5 minuten tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
3. Stoofpot opbouwen:
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Giet de rode wijn erbij en schraap de aanbaksels los van de bodem. Laat de wijn 2-3 minuten inkoken.
- Voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, laurierblaadjes, kaneelstokje, kruidnagels, oregano en rode wijnazijn toe. Roer alles goed door.
4. Langzaam stoven:
- Leg het aangebraden vlees terug in de pan. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat de stoofpot 2-3 uur zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan, tot het vlees botermals is en de saus mooi ingedikt. Roer af en toe door.
5. Serveren:
- Verwijder het kaneelstokje, de kruidnagels en laurierblaadjes.
- Garneer de stifado met verse peterselie en serveer met knapperig brood, rijst of orzo.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email