Tartelette met gekarameliseerde ui en blauwe kaas
Tartelette met gekarameliseerde ui en blauwe kaas
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het deeg:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter, in blokjes
- 1 ei
- 2-3 eetlepels koud water
- 1/2 theelepel zout
Voor de vulling:
- 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel suiker (of honing)
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 100 g blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Gorgonzola of Roquefort)
- 1 eetlepel verse tijm (optioneel)
Bereidingswijze:
1. Deeg maken
- Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot een kruimelig mengsel.
- Voeg het ei en koud water toe en kneed tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Gekarameliseerde ui maken
- Verhit de boter en olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de uienringen toe en bak ze langzaam gedurende 15-20 minuten, totdat ze zacht en goudbruin zijn.
- Strooi de suiker over de uien, voeg de balsamicoazijn toe en roer goed. Laat nog 5 minuten karamelliseren. Zet apart.
3. Tartelettes vormen
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vier kleine tartelettevormpjes in.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed de vormpjes met het deeg. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Bak de deegbodems 10 minuten blind met bakpapier en bakbonen. Verwijder de bakbonen en bak nog 5 minuten zonder.
4. Vullen en bakken
- Verdeel de gekarameliseerde ui over de gebakken deegbodems.
- Strooi de blauwe kaas erover en bestrooi eventueel met verse tijm.
- Bak de tartelettes nog 10-12 minuten, totdat de kaas gesmolten en licht gebruind is.
Serveren
- Serveer de tartelettes warm, eventueel met een frisse salade ernaast.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email