Vegetarische Moussaka
Vegetarische Moussaka
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de groenten:
- 2 grote aubergines, in plakken
- 2 courgettes, in plakken
- 2 grote aardappelen, in dunne plakjes
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Voor de tomatensaus:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 g tomatenblokjes (uit blik)
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl oregano
- 1 tl kaneel (optioneel)
- Zout en peper naar smaak
- Voor de bechamelsaus:
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml melk
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- Snufje nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
- Voor garnering:
- Verse peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze:
- Groenten voorbereiden:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de plakken aubergine, courgette en aardappel op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.
- Rooster 15-20 minuten tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
- Tomatensaus maken:
- Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano en kaneel toe. Laat 15 minuten zachtjes sudderen tot de saus dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
- Bechamelsaus maken:
- Smelt de boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
- Voeg geleidelijk de melk toe, al roerend, tot een dikke saus ontstaat.
- Roer de Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper erdoor.
- Moussaka opbouwen:
- Vet een ovenschaal in. Begin met een laag aardappelen, gevolgd door aubergine, courgette en tomatensaus. Herhaal de lagen.
- Giet de bechamelsaus over de bovenkant en strijk glad.
- Bakken:
- Bak de moussaka 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
- Serveren:
- Laat 5-10 minuten rusten. Garneer met verse peterselie en serveer warm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email