Vegetarische shepherd’s pie
Vegetarische shepherd’s pie
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de vulling:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortelen, in kleine blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes
- 200 g champignons, in plakjes
- 1 blik linzen (400 g), uitgelekt en afgespoeld
- 100 g diepvrieserwten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 ml groentebouillon
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel sojasaus (optioneel, voor extra hartige smaak)
- Zout en peper, naar smaak
Voor de aardappelpuree:
- 800 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 50 g boter
- 100 ml melk
- Zout en peper, naar smaak
- Optioneel: een handje geraspte kaas (voor extra gratineren)
Bereiding:
- De vulling maken:
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Fruit de ui en knoflook 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de wortelen, bleekselderij en champignons toe en bak ze ongeveer 5-7 minuten, tot ze zacht zijn.
- Roer de tomatenpuree, tijm, rozemarijn en sojasaus erdoor.
- Voeg de linzen, erwten en groentebouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de vulling is ingedikt.
- De aardappelpuree maken:
- Kook de aardappelen in een grote pan met gezouten water in 15-20 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met boter en melk tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper.
- De shepherd’s pie samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verdeel de linzenvulling gelijkmatig over een ovenschaal.
- Schep de aardappelpuree eroverheen en strijk glad met een spatel. Maak eventueel een patroon met een vork voor een mooie textuur.
- Bestrooi met een beetje geraspte kaas (optioneel).
- Bakken:
- Plaats de schaal in de oven en bak de shepherd’s pie gedurende 20-25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en licht krokant is.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email