Vietnamese Bún Bò Huế
Vietnamese Bún Bò Huế
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de bouillon:
- 1,5 kg runderbotten (met wat vlees eraan)
- 500 g rundvlees (zoals brisket of sukade)
- 1 citroengrasstengel, geplet
- 1 ui, doormidden gesneden
- 4 teentjes knoflook
- 1 stuk gember (4-5 cm), geplet
- 2 liter water
- 2 eetlepels vissaus
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
Voor de pittige olie:
- 2 eetlepels annatto-olie (of neutrale olie)
- 1 eetlepel chilivlokken
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel citroengras (fijngehakt)
Overige ingrediënten:
- 400 g rijstnoedels (bún)
- 2 stengels citroengras, fijngehakt
- 100 g gekookte varkensbloedworst (optioneel)
- Verse kruiden (Thaise basilicum, munt, koriander)
- Limoenpartjes, chili, en vissaus (voor serveren)
- Taugé
- Sliertjes rode kool of verse sla (optioneel)
Bereidingswijze
1. Bouillon bereiden
- Blancheer de runderbotten door ze 5 minuten in kokend water te leggen en vervolgens af te spoelen. Dit zorgt voor een heldere bouillon.
- Doe de runderbotten, rundvlees, citroengras, ui, knoflook en gember in een grote pan. Voeg 2 liter water toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de bouillon 2-3 uur zachtjes trekken. Schep tussendoor schuim van de bovenkant.
- Voeg de vissaus, zout en suiker toe en proef de bouillon. Pas de smaak aan naar wens.
2. Pittige olie maken
- Verhit de annatto-olie in een kleine pan. Voeg de chilivlokken, paprikapoeder en fijngehakt citroengras toe. Bak dit 1-2 minuten op laag vuur, tot het geurt. Voeg de olie toe aan de bouillon.
3. Rijstnoedels bereiden
- Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water en zet apart.
4. Serveren
- Snijd het gekookte rundvlees in dunne plakjes.
- Verdeel de noedels over kommen. Voeg plakjes rundvlees, eventueel stukjes bloedworst, en verse kruiden toe. Giet de hete bouillon over de noedels.
- Serveer met taugé, limoensap, extra chili en vissaus naar smaak.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email